Novosti

article

Obilježen Međunarodni dan zaštite životinja 4. oktobar u okviru projekta “Jačanje partnerstva – Mladi u akciji za zaštitu okoliša i prirodnih vrijednosti”

Dana 04. oktobra 2019. godine, sa početkom u 11:00, škole učesnice u projektu, kao i predstavnici MZ Vraca obilježili su Međunarodni dan zaštite životinja edukativnim predavanjem u organizaciji Udruženja COOR na temu „Ptice i životinjski diverzitet parkova u Gradu Sarajevu“.
Učenici iz 3 osnovne škole (Velešićki Heroji, Malta i Pofalići) i 2 srednje škole (Srednja škola za okoliš i drvni dizajn i Elektrotehnička škola za energetiku) sa područja Općine Novo Sarajevo, kao i njihovo nastavno osoblje imali su priliku posmatrati ptice u Vilsonovom šetalištu i naučiti o raznolikosti ptica na području Općine Novo Sarajevo i njihovom načinu života.
Projekat pod nazivom “Jačanje partnerstva - Mladi u akciji za zaštitu okoliša i prirodnih vrijednosti” koji finansira Općina Novo Sarajevo, a provodi ga Centar za okolišno održivi razvoj (COOR) Sarajevo, a koji se izvodi pod Ugovorom o dodjeli finansijskih sredstava potpisanim od strane Udruženja Centra za okolišno održivi razvoj COOR i Općine Novo Sarajevo, br. 10-14-1838/19 zaključen dana 15.07.2019. godine.
Cilj obilježavanja ovog ekološkog datuma je bio poboljšati svijest školske populacije i građana na području Općine Novo Sarajevo, a i šire o značaju diverziteta životinjskih vrsta i naročito ptica za okoliš i prirodu koja nas okružuje!
Međunarodni dan zaštite životinja se obilježava svake godine 4. oktobra. Ovaj dan je prvi put obilježen 4. oktobra 1931. godine na konvenciji ekologa u Firenci, Italija kako bi se upozorilo na ugroženost životinjskih vrsta, a tijekom godina je prerastao u događaj posvećen brizi za sve životinje.
Udruženja koja se bave zaštitom prirode globalno obilježavaju taj dan kako bi povećale svijest o problemima životinja te potaknule ljude na razmišljanje o tome kako se odnose prema životinjama.

Prema podacima svjetskih organizacija, svaki dan izumre od 50 do 150 životinjskih vrsta, za što je krivac ponajprije čovjek. Na ovu temu edukator u oblasti zaštite prirode i očuvanja biodiverziteta magistar Admir Aladžuz, održao je predavanje za sve učesnike.
Sveukupni cilj projekta je doprinijeti poboljšanju stanja okoliša i jačanju partnerstva za zajedničke akcije u Općini Novo Sarajevo.