Novosti

article

Edukativna posjeta "zelenom otoku"

U četvrtak, 12.12.2019. godine u sklopu projekta „Čuvajmo okoliš zajedno – učimo, djelujmo i pokrenimo promjene u Općini Centar“ sa našim partnerima iz KJKP RAD d.o.o. i EKOPAK d.o.o. organizovali smo edukativnu posjetu „zelenom otoku“ , koji se nalazi na raskrsnici ulica Kapitol i Mehmeda Spahe, za članove ekoloških sekcija osnovnih škola „Nafija Sarajlić“, „Silvije Strahimir Kranjčević“ i „Hasan Kaimija“.

Naučili smo:

 1. Papir, kartonsku ambalažu, stare sveske, papirne kese, stare novine, časopise, kataloge, revije, letke i sl. odlažemo u PLAVU kantu ili kontejner namijenjen za odlaganje papirnog otpada.
  U plavu kantu ili kontejner NE odlažemo plastiku, staklo, metal, miješani otpad, kao ni plastične vrećice za smeće koje koristimo u domaćinstvima.
 2. Plastične boce, plastično posuđe, plastične kese, najlon, limenke pića, aluminijska folija, aluminijsko posuđe, ambalažu od višeslojnih materijala odlažemo u ŽUTU kantu ili kontejner namijenjen za odlaganje plastike.
  U žutu kantu ili kontejner NE odlažemo ambalažu od sredstava za čišćenje, ambalažu za boje i lakove, plastične cijevi, igračke, plastične dijelove namještaja, tvrdu plastiku koja nije ambalaža.
 3. Staklene boce, tegle, staklene bočice od parfema i kozmetike, staklene bočice od lijekova odlažemo u ZELENU kantu ili kontejner namijenjen za odlaganje stakla.
  U zelenu kantu ili kontejner NE odlažemo prozorsko ili drugo ravno staklo, keramiku, porculan, kristal, pleksiglas, proizvode od gline, armirano, vatrostalno, automobilsko staklo, ogledala , sijalice, poklopce, čepove.
 4. Ostatke hrane, filtere za kafu, vrećice od čaja, kancelarijski otpad (flomasteri, selotejp, korektori...), jednokratne pelene, ubruse, maramice odlažemo u SIVU kantu ili kontejner namijenjen za odlaganje miješanog otpada.
  U sivu kantu ili kontejner NE odlažemo staklene boce, plastične boce, papir, aluminijsku foliju... odnosno ne odlažemo ništa od onog što možemo odložiti u žutu, zelenu ili plavu kantu ili kontejner.

Naučili smo da selektivnim prikupljanjem i pravilnim odlaganjem otpada činimo našu životnu sredinu čistijom, ljepšom i zdravijom. Potražite u vašoj okolini „zelene otoke“ ili kontejnere namijenjene za selektivno odlaganje otpada. Čitajte objašnjenja i učestvujte u širenju znanja za našu ljepšu, čistiju i zdraviju budućnost.

UČIMO, DJELUJMO I POKRENIMO PROMJENE U NAŠOJ ZAJEDNICI

ZAŠTITIMO NAŠU ŽIVOTNU OKOLINU!

#ReLOaD #ReLOaDBiH #LokalnaDemokratija #ZapadniBalkan #opcinacentar#OSSilvijeStrahimirKranjcevic #OSHasanKaimija #OSNafijaSarajlic #ekopak #kjkprad #coor