Novosti

article

Danas obilježavamo "Svjetski dan zaštite okoliša"

Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se svake godine 5. juna na godišnjicu održavanja Konferencije Ujedinjenih naroda u Stockholmu (1972.) posvećene okolišu, na kojoj je usvojen Program zaštite okoliša Ujedinjenih naroda (UNEP). Tema Svjetskog dana zaštite okoliša 2020. je „Slavimo biološku različitost“. Sa 1 milion vrsta koji su suočeni sa izumiranjem nikada nije bilo važnije vrijeme za fokusiranje na biološku raznolikost.

Cilj obilježavanja Dana zaštite okoliša jest da se ukaže na snagu i moć pojedinca i lokalne zajednice u rješavanju problema zaštite okoliša i usmjeravanja ka održivom razvoju.

Cilj projekta „Čuvajmo okoliš zajedno – učimo, djelujmo i pokrenimo promjene u Općini Centar“, koji implementira Centar za okolišno održivi razvoj – COOR u suradnji sa KJKP „Rad“ i Ekopak d.o.o. je poboljšati informiranost građana o zaštiti okoliša, podići svijest, te poboljšati selektivno prikupljanje ambalaže i ambalažnog otpada u Općini Centar.

Prirodi dugujemo mnogo. Ona nam daje zrak koji udišemo, vodu koju pijemo osigurava plodno tlo i proizvodi raznovrsnu hranu koja nam je potrebna da bismo ostali zdravi. No, u vremenu u kojem živimo, priroda nam šalje sve jasnije signale da se moramo probuditi, podići glas i posvetiti joj svu našu pažnju.

Vozite bicikl, hodajte, koristite platnene vrećice, smanjite upotrebu plastike, štedite vodu i električnu energiju, sadite drveće i reciklirajte otpad. Na taj način ćete čuvati okoliš, ali i vlastito zdravlje.

Na linku ispod i na našoj Facebook stranici „Centar za okolišno održivi razvoj - COOR“ možete pogledati kratki video koji nam daje prijedloge šta sve možemo mi kao pojedinci uraditi u cilju zaštite okoliša.

https://www.facebook.com/CentarZaOkolisnoOdrziviRazvoj/videos/265262074589600

#ReLOaD #ReLOaDBiH #LokalnaDemokratija #ZapadniBalkan

 #opcinacentar#OSSilvijeStrahimirKranjcevic #OSHasanKaimija #OSNafijaSarajlic #ekopak #kjkprad

#coor