Novosti

article

Nagrađeni kućni savjeti

Od 22-26.06.2020. godine realizirani su radovi na uređenju ulaza u ulici Mehmeda Spahe br. 4 i 6, u okviru aktivnosti na projektu „Čuvajmo okoliš zajedno-učimo, djelujmo i pokrenimo promjene u Općini Centar“. Projekat je odobren u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu – ReLOaD, kojeg finansira EU, a implementira UNDP BiH u partnerstvu sa Općinom Centar.

 

Kućni savjeti, odnosno šest domaćinstava iz dva ulaza su učestvovali u kampanji selektivnog prikupljanja i odlaganja ambalažnog otpada u periodu 20 januar-22 april 2020. godine.Ovo su bili kućni savjeti koji su uključili najviše domaćinstava u projektnu aktivnost, a tokom kampanje su prikupili oko 140 kg reciklažnog otpada. U kampanju su na početku bila uključena ukupno 53 domaćinstava iz KS, a nakon proglašenja stanja prirodne i druge nesreće na području KS (od 18.03.2020. godine) izazvanog pandemijom korona virusa, broj učesnika je smanjen na 40 domaćinstava. Prema evidenciji i procjeni KJKP Rad, tokom trajanja kampanje u podzemnim kontejnerima za reciklažni otpad na „zelenom otoku“ na raskršću ulica Kaptol/Mehmeda Spahe, prikupljeno je oko 1.110 kg reciklažnog otpada.

 

Kućni savjeti su kao nagradu (u vrijednosti od 500 KM) odabrali uređenje ulaza u Mehmeda Spahe br. 4 i 6, a što je uključivalo nabavku potrebnog materijala i izvođenje slijedećih radova: farbanje dijela zida fasade na oba ulaza, farbanje parapeta i ulaznih vrata, te zaštitnog poklopca za instalacije na oba ulaza, zamjena stakla na vratima zajedničke prostorije u jednom ulazu, pranje i generalno čišćenje ulaznih vrata od grafita na oba ulaza, te čišćenje otpada ubačenog kroz razbijeno staklo u zajedničkoj prostoriji u jednom ulazu.

 

COOR se zahvaljuje svim domaćinstvima, sekretaru i članovima Savjeta MZ Trg Oslobođenja-Centar učesnicima u kampanji selektivnog prikupljanja i odlaganja ambalažnog otpada na projektu. Posebnu zahvalnost upućujemo nadležnim općinskim službama (za civilnu zaštitu i mjesne zajednice, te za investicije, komunalni razvoj i planiranje) koje su dale značajan doprinos u finalnom kreiranju i realiziranju kampanje, kao i nekoliko drugih aktivnosti na projektu.

Pokazali smo da kroz direktnu komunikaciju, saradnju i aktivizam sa građanima i poslovnim subjektima, Općina Centar i KJKP Rad mogu unaprijediti način selektivnog prikupljanja i odlaganja otpada, stanje javne higijene i zaštitu okoliša u urbanom dijelu Općine.

 

Bilo je veliko zadovoljstvo, izazov i čast sarađivati i poticati aktivizam kod građana i poslovnih subjekata za ispravnu selekciju i odlaganje ambalažnog otpada, te dati doprinos boljem stanju javne higijene na „zelenom otoku“ na raskršću ulica Kaptol/Mehmeda Spahe. Radujemo se nekim novim projektima i saradnji u budućnosti. Budite odgovorni prema sebi, dugima i okolišu, budite zdravi i sretni!

UČIMO, DJELUJMO I POKRENIMO PROMJENE U NAŠOJ ZAJEDNICI ZAŠTITIMO NAŠU ŽIVOTNU OKOLINU!

#ReLOaD#ReLOaDBiH#undpbih#LokalnaDemokratija#ZapadniBalkan#opcinacentar

#OSSilvijeStrahimirKranjcevic#OSHasanKaimija#OSNafijaSarajlic#ekopak#kjkprad

#COOR