Projekti

article

Projekat „Ekološki odgovoran pojedinac – stub održivog razvoja“

ZAŠTO OVAJ PROJEKAT?

Mnogi strateški dokumenti ukazuju da je trenutni nivo osviještenosti građana kada je u pitanju zaštita okoliša dosta nizak. To se može potvrditi i kroz samo jednu šetnju općinom, tokom koje ćemo sigurno vidjeti otpad rasut oko kontejnera, koji ne samo da je vizualni problem, već predstavlja i problem zagađenja okolnog zemljišta, te neugodnog mirisa, pogotovo tokom ljetnih mjeseci. Tu su također i problemi sa zagađenjem vodnih resursa (rijeka Miljacka), zagađenjem zraka itd.

Stoga se došlo na ideju implementacije projekta „Ekološki odgovoran pojedinac – stub održivog razvoja“, čiji je glavni cilj da doprinese poboljšanju trenutnog stanja okoliša kroz edukaciju i podizanje okolišne svijesti građana ove Općine. Najvažnija ciljna grupa projekta su djeca i mladi sa područja Općine Novo Sarajevo, ali također i njihovi roditelji, te ostali građani Općine Novo Sarajevo, koji će biti uključeni u projektne aktivnosti.

 

GLAVNE AKTIVNOSTI

Da bi se postigao glavni cilj projekta, odnosno doprinijelo poboljšanju stanja okoliša Općine Novo Sarajevo, projektom su osmišljene raznovrsne aktivnosti kroz koje se ciljnim grupama želi ukazati koji su to naši postupci kojima, svjesno ili nesvjesno, negativno utječemo na okoliš, te kako jednostavnim mjerama koje možemo primijeniti u svojim kućama, školama, na radnim mjestima, možemo znatno smanjiti ove negativne utjecaje. Time će se doprinijeti boljem stanju okoliša danas, ali također osigurati i da buduće generacije imaju zdrav okoliš, i dovoljne količine prirodnih resursa.

Projektne aktivnosti između ostalog obuhvataju:

  • Organizaciju edukativnih radionica za djecu, koje će obuhvatiti različite teme – upravljanje otpadom, zaštitu voda, energiju i energetsku efikasnost;
  • Izradu eko-bontona „Kako biti okolišno odgovoran“?;
  • Obilježavanje ekoloških datuma;
  • Organizaciju eko-dana;
  • Odabir najljepših bašta i balkona Općine Novo Sarajevo;
  • Izradu eko-razglednica.

 

KOJI SU GLAVNI REZULTATI KOJE OČEKUJEMO?

 

Glavni rezultat koji želimo postići provođenjem ovog projekta je da poboljšamo znanje građana Općine Novo Sarajevo, pogotovo djece i mladih, o tome zašto je važno da čuvamo okoliš, zašto prirodne resurse moramo koristiti na održiv način, te kako to možemo spriječiti ili umanjiti nastanak zagađenja. Osim toga, želimo podići svijest o tome da se prema okolišu svi moramo odgovorno ponašati i dati svoj lični doprinos njegovom očuvanju, jer je to jedini način da imamo lijep, čist i zdrav okoliš.

 

Trajanje projekta: 15.06.2015.-14.05.2016. godine

Projekat implementira: Centar za okolišno održivi razvoj (COOR) u saradnji sa Općinom Novo Sarajevo

 

Ovaj projekat se realizuje u sklopu UNDP-ovog projekta „Jačanje lokalne demokratije/demokracije IV – LOD IV“ kojeg finansira Evropska unija iz sredstava Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) u iznosu od 2 miliona eura.

 

Pridruži se akcijama

Ukoliko želiš volontirati u COOR-u pošalji nam svoje podatke i mi ćemo te kontaktirati.

Učestvuj u akcijama

Doniraj

Podrži rad COOR-a donacijom.


Doniraj COOR-u

Pošalji poruku