Projekti

article

ZAVRŠNA MANIFESTACIJA PROJEKTA “EKO KALENDAR OPĆINE STARI GRAD 2015”

ZAVRŠNA MANIFESTACIJA PROJEKTA “EKO KALENDAR OPĆINE STARI GRAD 2015”

Nakon obilježavanja svih planiranih ekoloških datuma u okviru projekta „Eko kalendar Općine Stari Grad 2015, dana 28.01.2016. godine u prostorijama Općine Stari Grad održana je Završna manifestacija ovog projekta na kojoj je upriličena dodjela nagrada za dvije osnovne škole sa područja općine Stari Grad Sarajevo, kao i zahvalnice za učešće u projektu. Projekat „Eko kalendar Općine Stari Grad 2015“ je započeo u maju 2015. godine i trajao je 8 mjeseci. Projekat je finansirala Općina Stari Grad Sarajevo, a implementiralo U.G.COOR iz Sarajeva. Ukupna vrijednost projekta je 7.850,00 KM.

Sveukupni cilj projekta je bio doprinijeti ugradnji odgoja i obrazovanja za okoliš učeničke populacije u Općini Stari Grad, kako bi se poboljšalo opće stanje okoliša, te osigurao zdraviji i kvalitetniji život u lokalnoj zajednici.

Kroz aktivan rad učenika u prirodnom okruženju i u školskom ambijentu, te kroz edukativna predavanja, kao i učešće stanovništva općine u takmičenju za odabir najljepše zelene površine realizirano je obilježavanje odabranih datuma iz eko kalendara: 11.juli - Svjetski dan populacije, 16. septembar - Dan zaštite ozonskog omotača, 22.septembar - Evropski dan bez automobila, 26.septembar - Dan čistih planina, 05.oktobar- Evropski dan posmatranja ptica, 06. oktobar – Svjetski dan zaštite staništa, 16.oktobar - Dan zdrave hrane, 03.novembar - Dan čistog zraka, 04. novembar – Svjetski dan akcija protiv klimatskih promjena, 17. novembar – Dan ekoloških pokreta.

Rezultati koji su postignuti provedbom aktivnosti su:

  • Ugrađen odgoj i obrazovanje za okoliš u realizaciju nastavnih i vannastavnih aktivnosti u 2 osnovne škole sa područja Općine Stari Grad (O.Š Vrhbosna i OŠ Mula Mustafa Bašeskija-područna škola Sedrenik;
  • Ostvareno bolje povezivanje osnovnih škola, odnosno učenika i nastavnika kroz realizaciju programa Eko-kalendar, te promicanje dobre saradnje i međusobnog djelovanja na polju zaštite okoliša na nivou Općine;
  • Podignut nivo ekološke svijesti učesnika u projektu (značaj čistog zraka, okoliša, boravka u prirodi za zdravlje i poboljšanje kvaliteta življenja).

 

Pridruži se akcijama

Ukoliko želiš volontirati u COOR-u pošalji nam svoje podatke i mi ćemo te kontaktirati.

Učestvuj u akcijama

Doniraj

Podrži rad COOR-a donacijom.


Doniraj COOR-u

Pošalji poruku